5THAFRICA DIGITAL HEALTH SUMMIT (ADHS 2025) AGENDA/PROGRAMME

DATE - 26th and 27th June 2025

THEME -STRENGTHENING HEALTH SYSTEMS THROUGH DIGITAL INNOVATION, DATA AND AI

Time	Duration	Programme	Speaker/Moderators/Discussants		
DAY 1					
	M.C./Compere:				
7.00 to 8.00am		Check-In/Registration			
		8.00- 10.30am (15	0 mins)		
		SCIENTIFIC SESSION I Ve	nue: HALL A		
Ses	ssion Chair	: Dr Sunny Ibeneme Session	· · ·		
		SCIENTIFIC SESSION II Ve			
	Sess	ion Chair: Dr Jennifer Anyati			
		SCIENTIFIC SESSION III Ve	enue: HALL C		
Session	Chair : Dr C	Oniyire Adetiloye Session Co	-Chair: Pharm Abimbola Adebakin		
		I			
10.30- 11.00am	30 mins	TEA BREAK			
		OPENING CEREM	IONY		
11.00-11.05am	5 mins	National anthem			
11.05- 11.15am	10 mins	Welcome Remarks	Dr Niyi Osamiluyi (CEO, PHS Consult/Convener, ADHS)		
11.15- 11.30am	15 mins	Welcome Remarks/Goodwill messages	FMOH, LSMOH, FCT HSES, WHO, EU		
11.30- 11.40am	10 mins	Address by Special Guest of Honour	Dr Salma Ibrahim Anas (Special Adviser to the President on Health)		
11.40- 11.45am	5 mins	Reading of Citation of Keynote Speaker			
11.45- 12.05pm	20 mins	Keynote Address: Strengthening Health Systems Through Digital Innovation, Data and Al	Dr Melchior Athanase J.C. AïSSI(Director General of West African Health Organisation (WAHO))		

12.05- 12.15pm	10 mins	Declaration of Opening (Opening Address)	Dr Iziaq Adekunle Salako (Honourable Minister of State for Health)		
	12.25 – 1.15pm(45 mins)				
		PANEL DISCUSSION 1 VE	NUE: HALL A		
TRACK	TRACK I: Digital Innovations for Community Health Workers and Primary Health Care (Sponsored and Hosted by LSPHCB/CHAI – Track Partner)				
		PANEL DISCUSSION 2 VE	NUE: HALL B		
TRACK III: Nati	onal Leader	ship and Strategic Partnership	s for Driving Digital Health Transformation		
The future of digital health in Africa: how multisectoral partnerships can bridge the gap between innovation and			Dr Shola Dele-Olowu (Director of Regional Initiatives,Amp Health)		
implementation			Paul Bhuhi(Managing Director, Vantage Health Technologies)		
			Jibrin Kama(Associate Director, Infection Diseases,Access Program,CHAI)		
			Oluwaleke Jegede(Principal,SCIDaR)		
			Moderator: Nnaemeka Iduma(Senior Consultant, IQVIA)		
PANEL DISCUSSION 3 VENUE: HALL C					
1.15 – 2.05pm(45 mins)					
PANEL DISCUSSION 4 VENUE: HALL A					
TRACK II: One Health Approach to Public Health Surveillance and Emergency Preparedness (Track Partner: eHealth Africa)					
Technical Session Digital Health and One Health Response Framework to Disease Surveillance and Response: Facts, Reality and Prospects			Dr.Jibrin Idris Manu (Deputy National Coordinator - NSTOP, AFENET)		
PANEL DISCUSSION 5 VENUE: HALL B					
		ess Gap: Telemedicine ities of Health District II	Dr Dayo Lajide(Permanent Secretary, Lagos Health District II)		

Design First, Build Right:UX as a Startup'sSuperpower in AfricanDigital Health			Hilda Okafor (Product Designer and UX Strategist, HealthscapeUX)	
PANEL DISCUSSION 6 VENUE: HALL C				
Accepting Hard Truths: The Realities of Building Digital Health Solutions in Africa			Pharm. Abimbola Adebakin (Founder and CEO, Advantage Health Africa)	
Accelerating progress to control and elimination of NTDs:Promoting the use of data to inform NTD program planning and decision-making in Nigeria 2.05 – 2.15pm TOUR OF EXHIBITION BOOTHS 2.15- 3.00pm 45 mins LUNCH BREAK		Sheriff Muhammed (Senior Associate-ICD Program, CHAI-Nigeria) Adebayo Peters (Deputy National Coordinator, NTD Program, Federal Ministry of Health) Gambo Yakubu (Head M&E, National NTD Program, Federal Ministry of Health) Aminu Kabara (Senior Analyst, NTD Program, CHAI-Nigeria) Moderator: Zainab Sageera Tukur (Program Manager, ICD/NTD Program, CHAI-Nigeria)		
3.00- 4.30pm (90 mins)				ins)
SIDE EVENT Venue: HALL A				
Hosted by APIN				
SIDE EVENT Venue: HALL B				
Hosted By Jhpiego				
Strengthening Health Systems through National Leadership and Strategic Partnerships: Insights from HTHA's Innovation Challenge		Dr. Kamil Shoretire (FMOH, Nigeria) Immanuel Momanyi Elizabeth Mbugua (HTHA) OmobosolaAsuni (Helium Health) Charlotte Odunlade-Akeju (Emergency Response Africa)		

		Elizabeth Mbugua (HTHA),	
		Emmanuel Atuma (Jhpiego),	
Dr. Gbengaljaodola (FMOH, Nigeria)			
SIDE EVENT Venue: HALL C			
	Hosted By ADHS		
Innovators Pitch Session			
4.30- 6.00pm (90 mins)			
SCIENTIFIC PRESENTATION IV Venue: HALL A			
Session Chair: Dr Gbenga Ijaodola Session Co-Chair: Oluwaleke Jegede			
SCIENTIFIC PRESENTATION V Venue: HALL B			
Session Chair: Prof Uzoka Faith-Michael Session Co-Chair:			
SCIENTIFIC PRESENTATION VI Venue: HALL C			
Session Chair: Dr AdeoluArogundade Session Co-Chair:			
	END OF DA	Y ONE (1)	

DAY 2				
M.C./Compere:				
	8.00- 10.30am (150 mins)			
	SCIE	NTIFIC PRESENTATI	ON VII Venue: HALL A	
Ses	sion Chair: D	r Francis Ohanyido S	Session Co-Chair:Dr Noimot Balogun	
	SCIE	NTIFIC PRESENTATION	ON VIII Venue: HALL B	
Sessi	on Chair: Dr A	Adeniran Adeyinka S e	ession Co-Chair: Dr Christie Akwaowo	
	SCIE	NTIFIC PRESENTAT	ION IX Venue: HALL C	
So	ession Chair:	Pharm NkiruUkor Se	ession Co-Chair: Abiola Oshunniyi	
10.30-11.00am	30 mins	TEA BREAK		
		11.00 - 12.00 no	oon (60 mins)	
		PLENA	ARY	
5 mins				
5 mins				
20 mins				
		11.50 - 12.40p	m (50 mins)	
	F	PANEL DISCUSSION	7 VENUE: HALL A	
		TRACE	(IV:	
Powering Digital Health Equity: The Role of Strategic Philanthropy and Corporate Investment Peju Ibekwe(CEO,Sterling One Found			Peju Ibekwe(CEO,Sterling One Foundation)	
	PANEL DISCUSSION 8 Venue: HALL B			
Track V: (Track Partner:)				
Empowering Nig Enhancing Healt Through a Cross	h Technology	Development	Pharm. Abimbola Adebakin (Founder and CEO, Advantage Health Africa)	
3g.: 3 0.330	Through a Cross-Institutional Incubator		Isaac Ekundayo (Founder and CEO, Medintech Africa)	
			Irene Nwaukwa, Founder and CEO, Infinity Health Africa	
Dr.K			Dr.Kieva Chris-Amusan(Founder and CEO,	

	1		
	Fertitude)		
	Moderator: Faridat Musa (Founder and COO, Medintech Africa)		
PANEL DISCUSSION	9 Venue: HALL C		
Track	VI:		
Global Shifts, Local Consequences: Navigating Disruptions, Equity, and Sustainability in Africa's Digital Health Journey	Dr Sunny ibeneme(Digital Health Specialist,UNICEF) Daniel Oyaole(Senior Manager,Digital Health Information,Gavi-the Vaccine Alliance)		
12.40 - 1.30p	m (50 mins)		
PANEL DISCUSSION	10 VENUE: HALL A		
TRACK III: National Leadership and Strategic Partnerships for Driving Digital Health Transformation (Track Partner: APIN Public Health Initiatives)			
PANEL DISCUSSION	11 Venue: HALL B		
Improving Health Outcomes for African Youth:The Impact of the Digital Transformations for Health & Vital Role of Private Sector	Hilda Okafor (Product Designer and UX Strategist, HealthscapeUX) Esther Opone(Research Fellow,Digital Transformation for Health Lab,DTH-Lab) Helen Adesoba(Research Fellow,Digital Transformation for Health Lab,DTH-Lab) Dr Raphael Akangbe(Deputy Director,LSMoH Data Protection Office,Lagos State Ministry of Health) Lana Promise Elijah(First Lagos State Youth Ambassador,Lagos State Youth Parliament) Moderator: Tomiwa Akinsanya(Project Coordinator,Digital Transformation for Health Lab,DTH-Lab)		
Impact of the Digital Transformations for Health &	Esther Opone(Research Fellow,Digital Transformation for Health Lab,DTH-Lab) Helen Adesoba(Research Fellow,Digital Transformation for Health Lab,DTH-Lab) Dr Raphael Akangbe(Deputy Director,LSMoH Data Protection Office,Lagos State Ministry of Health) Lana Promise Elijah(First Lagos State Youth Ambassador,Lagos State Youth Parliament) Moderator: Tomiwa Akinsanya(Project Coordinator,Digital Transformation for Health Lab,DTH-Lab)		
Impact of the Digital Transformations for Health & Vital Role of Private Sector	Esther Opone(Research Fellow,Digital Transformation for Health Lab,DTH-Lab) Helen Adesoba(Research Fellow,Digital Transformation for Health Lab,DTH-Lab) Dr Raphael Akangbe(Deputy Director,LSMoH Data Protection Office,Lagos State Ministry of Health) Lana Promise Elijah(First Lagos State Youth Ambassador,Lagos State Youth Parliament) Moderator: Tomiwa Akinsanya(Project Coordinator,Digital Transformation for Health Lab,DTH-Lab)		

1.30 – 2:15pm (45 mins)

PANEL DISCUSSION 13 Venue: HALL A				
Sponsored and Hosted by Society For Family Health (SFH)				
	PANEL DIS	SCUSSION	I Venue: HALL B	
		Sponsore	ed by	
How Al-Enabled Fundoscopy is Accelerating care for Malaria, Diabetes, and Hypertension at PHC and Community level.			Dr. Folajimi Adebowale (Co-founder/CEO AEyeCARE Nigeria) Dr. Olanike Olutekunbi (Consultant Paediatrician/MD/CEO, Massey Street Children's Hospital) Dr. Funmilayo Bankole (Permanent Secretary, Lagos State Health District I) Dr. Olasoji Ibidapo (Consultant Endocrinologist, R-Jolad Hospitals, Lagos) Oyedeji Olusola Adetunji (Professor & Consultant Paediatrician, UNIOSUN Teaching Hospital, Osogbo) Moderator: Agholor Mary	
			Ozuruonye(MD,Nightingale Media)	
	PANEL DISCUSSION Venue: HALL C			
Track II: (Track Partner:)				
Enhancing Primary Healthcare Digital Innovations	Delivery the	rough	Dr Sam Okiror() Dr Eno Attah Evans Ondura Adam Thompson Abdulhamid Yahaya	
02.15- 03.00pm 45 mins L	LUNCH			
03.00- 04.30pm (90 mins)				
SIDE EVENT Venue: HALL A				
Hosted by eHealth Africa (Track Partner)				
The Role of Digital Innovation in Advancing One Health Approach		Primary H Abubaka Kebbi Sta	a Atah(Executive Secretary, Akwa Ibom State lealth Care Development Agency) r Muhammed Bagudo, (Incident Manager, te-Availability) id Yahaya (eHA's Deputy Director, Global	

	Health Informatics)		
	Dr. Yemisi Ogundare(Project Director, Jhpiego Nigeria)		
	Moderator: Dr David Akpan ()		
	Guest speaker: Ms Rose Nzyoka(Country Director, Palladium Kenya; Co-Chair of Global Digital Health Forum (Virtual attendee))		
SIDE EVENT Venue: HALL B			
Hosted by CHAI (Track Partner)			
SIDE EVENT Venue: HALL C			
Hosted by Society for Telemedicine and eHealth			
4.30 - 5.00pm (30 mins)			
CLOSING PLENARY Venue: HALL A			
NETWORKI	ING		